1. kenapa kita
gunakan tangan?
Mengikut cara
Rasulullah s.a.w,beliau akan menggaulkan lauk dan nasi dengan tangan kanannya
dan kemudian membiarkan sebentar, lalu Rasullah saw akan mengambil sedikit
garam menggunakan jari kecilnya(yg last tu), lalu Rasullah saw akan menghisap
garam itu. Kemudian barulah Rasulullah makan nasi dan lauknya. Mengapa? Kerana
kedua belah tangan kita ada mengeluarkan 3 macam enzim,tetapi konsentrasi
di tangan kanan lebih sedikit dari yg kiri. Ini adalah kerana enzim yg ada di
tangan kanan itu merupakan enzim yang dapat menolong proses penghadaman
(digestion), ia merupakan the first process of digestion.
Mengapa
menghisap garam?
Kerana garam
adalah sumber mineral dari tanah yg diperlukan oleh badan kita.
Dua cecah garam
dari jari kita itu adalah sama dgn satu liter air mineral. Kita berasal dari
tanah maka lumrahnya bahan yang asal dari bumi (tanah) inilah yg paling
berkhasiat untuk kita.
Kenapa garam?
Selain dari
sebab ia adalah sumber mineral, garam juga adalah penawar yang paling mujarab
bagi keracunan, mengikut Dr, dihospital-hospital , the first line of treatment
for poisoning adalah dengan memberi Sodium Chloride, iaitu GARAM.
Garam juga
dapat menghalang sihir dan makhluk-makhluk halus yang ingin menggangu manusia.
2. Cara
Rasulullah mengunyah
Rasulullah akan
mengunyah sebanyak 40 kali untuk membiarkan makanan itu betul-betul lumat agar
perut kita senang memproseskan makanan itu.
3. Membaca
Basmalah -(Bismillahirrahma Nirrahim)
Membaca
Basmalah sebelum makan untuk mengelakkan penyakit. Kerana bakteria dan racun
ada membuat
perjanjian dengan Allah swt, apabila Basmalah dibaca maka bakteria dan racun
akan musnah dari sumber makanan itu.
4. Cara
Rasulullah minum.
- Janganlah
kita minum berdiri walaupun ia makruh tetapi ia makruh yang menghampiri kepada
haram.
- Jangan kita
minum dari bekas yg besar dan jangan bernafas sedang kita minum.
Kerana apabila
kita minum dari bekas yg besar, lumrahnya kita akan meneguk air dan dalam
proses minum itu, kita tentu akan bernafas dan menghembuskan nafas dari hidung
kita. Kerana apabila kita hembus, kita akan mengeluarkan CO2 iaitu carbon
dioxide, yang apabila bercampur dgn air H20, akan menjadi H2CO3, iaitu sama
dengan cuka, menyebabkan minuman itu menjadi acidic.
- Jangan meniup
air yg panas, sebabnya sama diatas. Cara minum, seteguk bernafas, seteguk
bernafas sehingga habis.
No comments:
Post a Comment